Vesper-kodin asukkaita laulattamassa

Oulun Kokoomusnaiset haastettiin alkuvuodesta mukaan Ilahduta mut!-haastekampanjaan. Kampanjan puitteissa vierailimme Vesper-kodissa ja vietimme musiikkituokion, joka paitsi ilahdutti tuokioon osallistuneita palvelukodin asukkaita, oli voimaannuttava myös meille vierailijoille.

Ilahduta mut! on Kalevan ja ODL Vapaaehtoistoiminnan toteuttama haastekampanja, jossa oululaisten yrityksien, organisaatioiden, yhdistysten, urheilujoukkueiden ja oppilaitoksien edustajat vierailevat vanhusten palvelukodeissa ja -taloissa ikäihmisiä ilahduttamassa.  Myös Oulun Kokoomusnaiset sai vuoden 2013 alussa haasteen osallistua kampanjaan ja otti haasteen vastaan.

Kampanjan puitteissa vierailimme maanantaina 22.7 ODL Vesper-kodissa. Vierailun ohjelmassa oli laulua palvelukodin asukkaiden kanssa, huilumusiikkia ja jutustelua. Yhteislauluiksi olimme valinneet suomalaisia kansanlauluja, joiden oletimme olevan tuttuja monille ikäihmisille. Ja kyllä ne olivatkin. Alkuun tunnelma oli hieman tunnusteleva. Pian se alkoi kuitenkin lämmetä. Tutut laulujensanat palauttivat mieleen muistoja. Uutta laulua aloittaessamme useampikin palvelukodin asukas nyökytteli päätään ja totesi, että tuttu lauluhan se oli. Myös Tiinan soittaessa huilua, osa asukkaista hyräili mukana. Tuttujen laulujen myötä mieleen palasivat menneet vuodet ja asuinpaikat, joista asukkaat kertoivat laulujen lomassa. Synnyinseudut, jotka elivät yhä paitsi muistoissa myös sydämissä, perhe ja eri elämänvaiheet. Välillä toki keskustelimme myös tuoreemmista asioista, kaikkien tuntemista julkkiksista ja elämästä palvelukodissa.

Lämminhenkisessä kohtaamisessa puolitoistatuntinen meni nopeasti. Poislähtöä tehdessämme monet vanhuksista halusivat halata meitä. Kun kysyimme, halusivatko he meidän tulevan uudestaan käymään, totesivat he, että olemme sataprosenttisesti tervetulleita. Sovimmekin, että järjestämme vielä toisen yhteisen musiikkituokion tämän vuoden aikana joululaulujen merkeissä.

Tämänkertainen ja myös loppuvuodesta toteutettava vierailu ovat osa Ilahduta mut!-haastekampanjaa, joka on huomioitu Euroopan komissiossa ja valittu 100 tekoa Oulusta ohjelmaan. Haastekampanja on hyvä keino muistuttaa, miten ajan antaminen ikäihmisille on meidän kaikkien asia. Se ei ole vain ikäihmisten kanssa työskentelevien, ikäihmisten lähiomaisten tai vanhainkoteja kiertävien julkkisten asia. Se on myös asia, jota emme saa unohtaa kampanjan päätyttyäkään.

Anna-Liisa Lämsä

Oulun Kokoomusnaiset